2021-02-18 12:08:18

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi za maturante

U našoj školi Crveni križ ZG svake godine provodi i organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi za maturante, uobičajeno u veljači ili ožujku, kad je većina maturanata punoljetna. Ove će se godine akcija održati u ponedjeljak, 08.03.21.,  od  11.00 – 17.00 h,  u skladu sa svim preporučenim epidemiološkim mjerama.

Krv može darivati svaka punoljetna osoba od 18 do 70 godina koja se tjelesno i psihički dobro osjeća. Prilikom pristupanja samom činu darivanja krvi liječnik prikuplja podatke od darivatelja o općoj anamnezi (kronične bolesti, zarazne bolesti, operacije, lijekovi...), mjeri se tlak, a hematolog provjerava količinu hemoglobina u krvi kako bi se isključila "slabokrvnost". Na temelju ovih pokazatelja liječnik odlučuje da li netko smije ili ne pristupiti darivanju. Sam čin davanja krvi je bezopasan i bezbolan, traje desetak minuta. Sve igle i ostala oprema su sterilni i za jednokratnu upotrebu tako da nema opasnosti od prenošenja bolesti preko uboda iglom. Svaka doza darovane krvi (a to iznosi 450 ml) testira se na AIDS, hepatitis i sifilis, što znači da dobrovoljnim davanjem krvi kontroliramo i svoje zdravlje.

Nakon darivanja krvi svaki davatelj dobiva obrok zahvalnosti uz piće, simboličan poklon Crvenog križa, a nakon nekoliko tjedana i iskaznicu darivatelja sa svojim osobnim podacima, krvnom grupom i Rh faktorom. Zahvaljujući razumijevanju našeg ravnatelja i razrednika četvrtih razreda, Škola nagrađuje učenike i s dva slobodna dana - jedan na dan same akcije, a drugi po slobodnom izboru učenika  (u dogovoru s razrednikom).

Svaki učenik koji će pristupiti akciji DDK mora imati sa sobom osobnu iskaznicu ili putovnicu  (zbog provjere punoljetnosti).

Za razliku od laboratorijskog vađenja krvi gdje se mora doći "natašte", prije pristupanja akciji dobrovoljnog darivanja krvi mora se obavezno jesti ujutro!

Molim razrednike da se Mirjani Čakara dostavi popis učenika koji će pristupiti akciji najkasnije do petka, 26.02. - popis je obavezan jer ga potražuju i Crveni križ RH i Zavod za transfuzijsku medicinu, kao i zbog organizacije vremenika.

                    Hvala na razumijevanju, organizator DDK  prof. M. Čakara


Elektrotehnička škola